H-dent

H-dent

Elképesztő, de igaz!

2024. március 30. - Leskó Barbi

Gondolkodtál már azon, hogy a rágózás vajon hogyan befolyásolja fogaid egészségét? Csatlakozz hozzánk, fedezd fel a válaszokat, és hozd meg saját döntésedet fogaid jólétével kapcsolatban!
ragogumi.jpg

 

Elképesztő, de igaz: a rágógumi nem a mai kor találmánya. Már évezredek óta használják, változatos formákban. Az ókorban a görögök mastichafalevelet rágcsáltak, míg az ősi maják a szapodillafa nedvét részesítették előnyben. Új-Anglia őslakosai lucfenyőt rágtak, egy szokást, amit később az európai telepesek is átvettek.

A mai rágógumik alapját szintetikus anyagok, ízesítők, színezékek és édesítőszerek keveréke képezi.

Melyik rágógumit válasszam?

Fontos kiemelni, hogy a cukormentes, és cukorbevonat nélküli rágógumik a legjobb választások. A cukros termékek fokozhatják a szájban lévő baktériumok által termelt savak mennyiségét, amelyek károsíthatják a fogínyt, a fogzománcot, és elősegíthetik a fogszuvasodás kialakulását.

A cukormentes rágógumi elősegíti a nyál termelődését, amely segít megtisztítani a szájüreget az étkezés után maradt ételmaradékoktól, csökkenti a savtermelést, és erősíti a fogakat. Bizonyos rágógumik előnyei között szerepelhet a fogszuvasodás megelőzése, a fogzománc erősítése, és a nyáltermelés növelése.

A xilit hatása fogakra

A xilit, egy természetes édesítőszer, megakadályozhatja a fogszuvasodás kialakulását. Kutatások szerint csökkenti a szuvasodást, serkenti a nyáltermelést, és antibakteriális tulajdonságokkal bír. Hatékonyabbnak bizonyult még a szorbitnál is.

Amikor rágógumit vásárolsz, válassz cukormentes terméket, amely biztonságosan és hatékonyan óvja száj egészségét. Figyelj oda, hogy olyan terméket válassz, amely nem árt a fogaidnak. Olvasd el a csomagolást, és mindig cukormentes opciót válassz. Részesítsd előnyben azokat az összetevőket, amelyek bizonyítottan védenek a lepedék és fogszuvasodás ellen. Fogaid hálásak lesznek érte.

Mire vigyázz?

A rágógumi mértékletes használata ajánlott, főleg étkezés után, és legfeljebb 5 percig. A túlzott vagy éhgyomri rágózás gyomorsav túltermelődést okozhat, ami refluxot válthat ki. Különösen gyerekeknél figyeljünk oda, hogy a rágózás közben ne nyeljenek levegőt, ami hasi fájdalmakhoz és puffadáshoz vezethet.

A rágó nem helyettesíti a fogorvost

A rágógumizás nem orvosi megoldás a szájszag és a fogszuvasodás kezelésére. A rendszeres orvosi ellenőrzés mellett a mértékletes rágógumizás segíthet a megelőzésben, de önmagában nem jelent hosszú távú megoldást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://h-dent.blog.hu/api/trackback/id/tr718342729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása