H-dent

H-dent

Ezekből az anyagokból készül a fogkorona

2022. szeptember 07. - Leskó Barbi

A fogkorona a rögzített fogsor egyik formája. Ha a sérült fogat már nem tudjuk töméssel kitölteni, akkor az fogkoronát kap.Ha a fog koronája (szuvasodástól vagy letörés miatt) annyira sérült, hogy a tömést már nem tartja meg, csak a fogtechnikus által készített koronával lehet pótolni. Ehhez le kell csiszolni a fogból annyit, hogy elférjen az új korona.

Olyan eset is előfordul, hogy az egész fogkorona  letörik, de a gyökér még ép. Ekkor gyökértömést kell készíteni és a gyökércsatornába kell egy úgynevezett csapot ültetni, amire már fel lehet építeni az új koronát. Ez a folyamat mindig több lépésből áll

korona.jpg

A számunkra legalkalmasabb anyag megválasztásában fontos tényező a foghiány helye, kiterjedése és természetesen az anyagi lehetőségeink. 

A fogkorona kiválasztása

Talán ez a legfontosabb lépés, hiszen nem mindegy, hogy melyik fogára milyen koronát választ. Az elsődleges szempont az, hogy olyan koronát rakjunk a fogára amelyik esztétikus, épp úgy illik a fogsorába mintha a sajátja lenne. A korona ma már többféle anyagból készülhet. Mielőtt kitérünk rá, és sorra vesszük a lehetőségeket beszéljük meg, hogy miért lehet szükség koronára?

 

Ezért lehet szükség rá

Fogkoronára fogászati problémák miatt, vagy esztétikai okokból lehet szüksége. Leggyakrabban azért, mert eltüntetjük vele a foghiányt (például egy hídnál) lefedjük vele a fogimplantátumokat, elfedünk a segítségükkel olyan nagyobb üregeket, hiányosságokat a fogsorban mely esztétikai gondokat okoznak.
Egyébként esztétikai koronákat ma már a gyermekfogászatban is használhatunk, igaz mi végső esetben gondoljuk helyesnek, hiszen a gyermekfogak, a tejfogak kicserélődnek.

 Ideiglenes megoldás

Gyakori, hogy ideiglenes koronát kapunk a fogunkra. Az ideiglenes fogkorona egy átmeneti időre szóló megoldás, addig tart legtöbbször amíg a fogpótlás el nem készül. Az ideiglenes koronának a legfontosabb feladata az, hogy megvédje a fogainkat addig, amíg megkapjuk a végső megoldást. Ugyanakkor esztétikai funkciója is van, hiszen az átmeneti időszakban is folytathatjuk az életünket, nem kell szégyenkeznünk, vagy elfelejteni a mosolygást addig sem, míg kezelik a fogunkat. (Az ideiglenes korona levételekor nem kell sem fájdalomtól, sem sérüléstől tartani, mert rutinfeladat).

Ebből van a fogkoronája

A korona többféle anyagból készülhet. A legolcsóbb megoldás a fémkorona ami palládiumból, vagy nikkelből készül. A fémkorona előnye, hogy nagyon jó az ár érték aránya, nem koptatja a többi fogakat, hátránya a fémes szín, ezért olyan helyen érdemes használni ahol nem látszik.

A fémkerámia koronák előnye az, hogy nem látszik, hogy fém az alapjuk, első és hátsó fogként is kitűnőek, de lepattanhatnak. A műanyag korona valóban műanyagból készül. „Fillérekbe kerül”, de nem javasoljuk csak ideiglenes koronának. A kerámia korona természetes hatású és ha valaki fémallergiás neki ez az egyetlen megoldás. A cirkónium korona a legmodernebb. Elég erős ahhoz, hogy akár egy egész fogsort készítsünk belőle, és még az ínyszélek is megmaradnak. A legmodernebb megoldások.

Beavatkozás utáni teendők

Az eljárás utáni ajánlások többsége nyilvánvaló: kerülje a kemény vagy rágós ételeket - például a jeget vagy az édességet -, amelyek károsíthatják a koronát. Ha van az a rossz szokása, hogy összeszorítja vagy csikorgatja a fogát, akkor ne tegye, ha szükséges éjszaka viseljen fogvédőt. Egyébként éppúgy ápolja a koronát, mint bármelyik fogát: nincs szükség külön eljárásra.

Kattintson, jöjjön el hozzánk, segítünk megoldani a fogproblémáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://h-dent.blog.hu/api/trackback/id/tr5517926225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása