H-dent

H-dent

Mi lehet a probléma?

2022. július 31. - Leskó Barbi

Élete során valószínűleg mindenki érzett már bizonyos mértékű fogfájást. Eleinte enyhébb nyilaló, lüktető vagy hasító, tompa vagy éles fájdalom jelentkezik az állkapocsban vagy valamelyik fogban. Ajánlott már a fájdalom első jelentkezésekor fogorvoshoz fordulni.

stencil_default.jpg

A fogfájás okai

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás, illetve a fogíny és a foggyökér táján keletkező gyulladás. Fogszuvasodás akkor alakul ki, amikor a fogak ásványianyag-tartalma kioldódik, a fogzománc elvékonyodik és meglyukad. A szuvas fogak a fogzománc sérülése miatt érzékenyek. Mivel a fog, a bőrrel ellentétben, nem regenerálódik, ezért ha fogaink érzékenyek, fájnak vagy látható sérülés van rajtuk, forduljunk fogorvoshoz! Emellett ha fájdalmunk nagyon erős, és megakadályozza mindennapi tevékenységünket, használjunk fájdalomcsillapítót is. A fogorvos felkeresését azonban semmiképp se felejtsük el, a fog problémáit jobb időben megtalálni és megoldani.

Mire utalhat?

Éles fájdalom – az éles fájdalom (főként hideg vagy forró étel és ital hatásra) általában fogszuvasodást jelez, és rutin fogászati módszerekkel könnyen kezelhető.

 Tompa fájdalom – a fájdalom a fog belsejében elhelyezkedő ideg gyulladására, illetve károsodására utalhat, így hiába kevésbé kellemetlen, mint az éles fájdalom, gyors fogászati felülvizsgálatot igényel.

 Lüktető fájdalom – a lüktető fájdalom a legelviselhetetlenebb fájdalomtípus, amely hátterében valamilyen gyulladás vagy tályog állhat. Ilyenkor azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

De mi lehet a probléma?

A legfontosabb azt tisztázni, hogy pontos diagnózist csak a fogorvos tud felállítani. Tehát ne bújjuk az internetenet, ne tippelgessünk otthon, hogy vajon mitől fájhat a fogunk, hanem menjünk el fogorvoshoz. Ugyanakkor a fogfájás típusa fontos információ a fogorovos számára, ezért minden esetben mondjuk el neki, pontosan hol, milyen típusú és milyen intenzitású fájdalmat érzünk!

Menjünk el időben fogorvoshoz!

Minél korábbi stádiumban veszi észre a fogorvos a problémát, annál könnyebben tudja kezelni. Sokkal könnyebb, gyorsabb, olcsóbb és kevesebb fájdalommal jár egy apró lyukat betömni a fogzománcon, mint kezelni a gyulladt foggyökeret. Hasonlóképpen egyszerűbb orvosolni egy kezdődő fogínygyulladást, mint egy előrehaladott állapotban lévő tályogos fogágybetegséget. Éppen ezért ne halogassuk a fogorvos felkeresését amikor fáj a fogunk és ha tehetjük, menjünk el évente kontrollvizsgálatra.

Fontos a megelőzés

A fogfájás megelőzésében a legfontosabb a megfelelő szájhigiénia. Mossunk naponta legalább kétszer fogat, használjunk fogselymet és sajátítsuk el a megfelelő fogmosási technikát. A fogaink meghálálják a törődést.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://h-dent.blog.hu/api/trackback/id/tr2717926165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása