H-dent

H-dent

9 rossz szokás amit érdemes elhagyni

2022. július 11. - Leskó Barbi

Azt hiszen abban egyet értünk,hogy mindenki számára nagyon fontos a fogai egészsége. Azonban sokszor már-már észrevétlenül olyan káros szokások épülnek be a mindennapjainkban amelyek észrevehetetlenül károsítják a fogakat.

Számos tényező hozzájárul a rossz szájhigiéniához,mint a körömrágás, a dohányzás és a fogakkal való üveg nyitás- igen, ilyen esettel is gyakran találkozunk. Mutatunk 9 olyan rossz szokást amit mindenképpen kerülj el , ha fontosak számodra az épp,egészséges fogak.

9.jpg

1.Körömrágás

Azontúl, hogy idegesítő és nem is higiénikus szokás letörheti a fogakat és negatív hatással van az állkapocsra. A  köröm alatt megbúvó baktériumok pedig rengeteg veszélyt okozhatnak ami kihathat a  száj és az általános egészségi állapotra. A körömrágás csökkentése érdekében fesd ki a körmeidet keserű körömlakkal, vagy keress különböző stresszkezelési technikákat.. 

2.Jégkockák rágcsálása

A jég merevsége és hideg hőmérséklete fogtörést okozhat valamint károsíthatja a töméseket és más fogpótlásokat. Hogy elkerüld ezt a szokást  használj szívószálat vagy fogyassz jég nélküli hűtött italokat.

3.Gyakori nassolás

A nassolás sok szempontból káros az egészségre azonban egy fontos dologra mi is felhívjuk a figyelmet . Nassolás után a szuvasodást okozó baktériumok “lakmároznak” a szájban maradt ételmaradékokból majd savakat termelnek, amelyek erodálják a zománcot és szuvasodáshoz vezetnek. A gyakori nassolás helyett táplálkozz kiegyensúlyozottan.Fogyassz fehérjében gazdag ételeket és igyál sok vizet.

4.Idegen tárgyak harapdálása és rágása

A legtöbben rágcsáltunk már ceruzahegyet vagy szemüveget amikor egy nehéz feladatra koncentráltunk. Ez azonban nagy nyomást gyakorol a fogakra így azok megrepedhetnek vagy elmozdulhatnak. Ezek a tárgyak olyan baktériumokat is hordozhatnak, amelyek fertőzéshez vezethetnek a szájban. A  tárgyak rágása helyett rágj cukormentes rágógumit vagy zöldséget.

5.Hüvelykujjszopás

Azok a gyerekek, akik a maradandó fogak kifejlődése után (5-6 éves koruk körül) szopják az ujjukat a fogaik és állkapcsuk szerkezete tartósan megváltozik. Próbálj vele beszélni, megnyugtatni ,megkeresni az ujjszopás okát és keressetek valami más megoldást, hogy a gyerek fogai normálisan fejlődjenek. Mindenképpen forduljatok ilyenkor szakemberhez , hogy megvizsgálja a fogak és az állkapocs állapotát.

6.Fogcsikorgatás

A fogcsikorgatás (vagy bruxizmus) történhet napközben vagy alvás közben. Ezt általában a stressz és a szorongás okozza. A fogcsikorgatás koptatja a fogak felszínét így nagyban kivannak téve a szuvasodásnak. Mindenképpen érdemes szakemberrel egyeztetni egy esetleges fogvédő használatáról illetve próbálj ki különböző gyakorlatokat a stressz kezelése érdekében.

7.Túl kemény fogmosás

Az agresszív fogmosás irritálhatja az ínyt ami  visszahúzódhat, erodálhatja a fogzománcot és fogérzékenységhez vezethet. A túl kemény fogmosás elkerülése érdekében válassz puha sörtéjű fogkefét és 3-4 havonta vagy amikor a sörték kopás jeleit érzékeled, cseréld le a fogkefét.

8.Dohányzás

A dohányzás nemcsak a szívre és a tüdőre van hatással, hanem a szájüregi egészséget is károsítja. A dohányzás nagy kockázatot jelent az ínybetegségek kialakulására, valamint fogelszíneződést, rossz leheletet, fogszuvasodást, fogvesztést és szájüregi rákot okozhat. 

9.Alkoholfogyasztás

Az alkohol szárítja a szájat így megakadályozza, hogy a nyál kimossa a baktériumokat. Rossz leheletet okoz és fogaid nagyobb veszélynek teszi ki a szuvasodás kialakulására. Ráadásul a legtöbb alkoholos ital sav-és cukortartalma magas, ami hatással van a fogzománcra. Csökkentsd az alkoholos italok fogyasztását helyette válassz cukor és szénsavmentes italokat amit a fogaid meghálálnak.

Rendelőnkben segítünk abban, hogy mosolyod egészséges legyen. Hívj fel minket még ma , és egyeztessünk időpontot az egészséged megőrzése érdekében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://h-dent.blog.hu/api/trackback/id/tr7017926105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása