H-dent

H-dent

Miért fontos a szájüreg egészségügyi állapota?

2021. július 01. - Leskó Barbi

A megfelelő szájhigiénia a tiszta fogakkal és a mindennapi fogápolási szokásokkal kezdődik. Fiatal kortól kezdve a megfelelő fogmosási technika és fogselyem segít megelőzni a szájüregi betegségeket. A kiegyensúlyozott  táplálkozás, a rendszeres fogtisztítás és a kórtörténet szintén befolyásolja a száj egészségi állapotát.

szajhihgigienia.jpg

Miért fontos a szájüreg egészségügyi állapota?

A szájüregi betegségeket könnyebben előidézi a nem megfelelő szájhigiénia. Leggyakrabban kialakult betegségek a tályog, az ínygyulladás a fogágybetegségek, a repedezett fogak és még sok más.

Az egészséggel szájjal könnyebb ízlelni , nyelni , beszélni és mosolyogni.

A szájüregi betegségek esetenként súlyos szövődményekkel járnak. Ha nem kezelik ezeket időben a fogak elvesztésével jár vagy maradandó károsodást okozhat a fog körüli területeken így az ínyben is.

Kapcsolat a szájegészség és az általános egészség között

 

Az egészséges száj elengedhetetlen az egészséges test számára. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és / vagy az egészségtelen táplálkozás miatt a szájüregben idővel betegségek alakulhatnak ki. Ennek eredményeként általános egészségi állapota is veszélybe kerül és fordítva is hathat így a testi betegségek is  ronthatják  a száj egészségi állapotát. 
Ha elhanyagolja fogait , szájüregét hosszú távon más területekre is kihathat a gyulladás vagy fertőzés.

Szívbetegség-ha hosszú távon elhanyagolja a szájápolást, valószínűleg fogínygyulladás (kisebb ínybetegség) alakulhat ki. Ha nem kap kezelést ezen állapot miatt, ez periodontitishez (súlyos ínybetegség) vezet. Ezenkívül az ínybetegségnek ez a formája a szívbetegségek (szív- és érrendszeri betegségek) kockázatát is vonzza. A gyenge szájüregi egészség ugyanis megnöveli annak kockázatát, hogy a bakteriális fertőzés eljut a véráramba, amely végül a szívbillentyűkre is átterjed.

Egyéb krónikus betegségek - ha kezeletlen fogszuvasodás van jelen, akkor fennáll annak a veszélye is, hogy krónikus betegségek, például szívbetegségek vagy cukorbetegség alakul ki. 

Legyengült immunrendszer - a rossz fogászati ​​egészség legyengült immunrendszert eredményez, ami hajlamosabbá teszi Önt a betegségek és fertőzések kialakulására.

Hogyan vigyázzon a fogára?

A kisebb vagy súlyos szájüregi állapot kialakulásának csökkentése érdekében elengedhetetlen az alapvető szájápolási teendő betartása. Sokan nem veszik észre, hogy helytelenül használnak fogselymet vagy fogkefét, ami szintén komolyabb problémákhoz 

Ahhoz, hogy elkerülhesse a kockázati tényezőket a következő pontban leírtak betartását javasoljuk : 

Fogmosás

A napi legalább kétszeri fogmosás az egyik legfontosabb szájápolási szokás, mert ez egészséges fogakat és szájüreget biztosít. A fluorid alapú fogkrém használata stimulálja az ínyt is, ami segít megelőzni az íny betegségeket és a fogszuvasodást.

 Fogselyem

A fogselyem használata segít csökkenteni a fogak közötti fogszuvasodás kialakulásának esélyét. A fogselyem eltávolítja a lepedéket és az ételt olyan helyeken, ahol a fogkefék nem képesek. 

Fluorid tartalmú  víz ivása

A fluor a talajban és a kőzetekben található természetes ásványi anyag, amely segít megelőzni a szájban kialakuló betegségeket. A fluorid (forrásai a fogkrémek, ásványvíz, ivóvíz) képes a hidroxidionok helyére beépülni a fogak felszínén, védve az alatta levő struktúrát. Megóvja a fogak felszínét, segít a fogszuvasodás megelőzésében, megakadályozza a baktériumok elszaporodását, javítja a csontok mechanikai tulajdonságait.

Vigyázzon Ön is fogai egészségére!

A bejegyzés trackback címe:

https://h-dent.blog.hu/api/trackback/id/tr1516580324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása