H-dent

H-dent

Erre kell odafigyelnie a fogimplantátum után

2021. március 02. - Sánta Edmund

A fogpótlás egy nagyon biztonságos és kompromisszummentes módja annak, hogy pótoljuk az elvesztett fogait. Természetesen jár némi kellemetlenséggel (a fogpótlást követően előfordulhat fájdalom, duzzanat) a súlyosabb szövődmények azonban rendkívül ritkák. A fogbeültetés után lesz néhány szabály, amit be kell tartania (azt ebben a cikkben megírtuk ), egyébként teljes életet élhet. De mi történik azonnal a műtét után? Mit ehet, mit tehet? Most ezt járjuk körbe.

mouth-dw5exfp.png

Mi következik rögtön a fogbeültetés után?

Tehát elvégezték a fogbeültetést és „végre kiszállhat a székből”. Mit kell tennie ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban meggyógyuljon, és hogyan segítheti elő a folyamatot?

Mi főszabályként mindig azt javasoljuk, hogy ne nézze meg a fogbeültetést rögtön azután, hogy megtörtént és készüljön fel arra, hogy a következő 1-2 napban fájhat a fogbeültetés helye, illetve jelentkezhet duzzanat.

A fogorvosaink lépésről lépésre el mondják majd azt, hogy mi a teljesen elfogadott és normális lefolyása a fogbeültetésnek és tájékoztatnia fogja arról, mit és milyen lépéseket kell követnie a műtét után, mik a protokoll. Azt például valószínűleg javasolni fogjuk, hogy a gyógyulása közben kerülje a dohányzást (az elektromos cigarettát is) mert jelentősen lelassíthatja a folyamatot. (Sőt, ha tud szokjon le)

 

Gyógyszerek

A fogbeültetés után szüksége lesz vényre kapható vagy vény nélküli gyógyszerekre ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban elmúljon a duzzanat, hogy kizárjuk a fertőzés lehetőségét, és csillapítsuk a fájdalmat. Erre fel kell készülnie.

 

Ételek, amit kerülnie kell fogbeültetés után

Egy ideig kerülnie kell a forró és fűszeres ételek fogyasztását mert az ilyen ételek irritálhatják az ínyénél a vágást. El kell kerülnie az alkoholfogyasztást is mert ha alkoholt fogyaszt, az késleltetheti a gyógyulási folyamatot és hajlamos fokozni a fájdalmat is.

Egy ideig ne egyen rágós vagy ragacsos ételeket. Ezek az ételek most fájdalmat és kényelmetlenséget okozhatnak, mert sok rágást igényelnek. A pattogatott kukorica, a chips, a dió, a keksz vagy az édességek is tiltólistára kerülnek pár hétig, mert ezeknek az élelmiszereknek az apró darabjai eltömíthetik a vágást és fertőzést okozhatnak.

 

Ételek, amiket kifejezetten ajánlunk fogimplantátum után

Tulajdonképpen a fent felsorolt ételeken kívül bármit ehet, de vannak különösen ajánlott ételek. Érdemes élelmi rosttal és vitaminokkal dúsított gyümölcsleveket fogyasztania (különösen ajánljuk az almát és a narancsot). A levesek most nem csak könnyen fogyaszthatóak, hanem javallottak is: arra figyeljen, hogy most ne legyen forró, inkább meleg, langyos.

A burgonyapüré (vajjal vagy valamilyen nem csípős mártással) szintén remek választás ahogy a joghurtok (főleg a natúr) is jó döntés.

Alapvetően azoknak az ételeknek a fogyasztását javalljuk, amelyek pépesek, kevesebb rágást igényelnek, és nem tartalmaznak kemény magvakat, darabokat. 

Tippek a fogimplantátum utánra

Fontos, hogy néhány napig a lehető legjobban meg kell próbálnia elkerülni azt, hogy a műtéti területhez hozzáérjen valami. Természetesen moshat fogat, de érdemes kihagyni a beültetett fog körüli területet.

Gyorsíthatja a fog nyugalomba kerülését az, ha langyos sós vízzel öblöget (1 teáskanál sót oldjon fel egy liter vízben) és azzal öblögessen 2-3 alkalommal naponta. Ha szeretné csökkenteni a duzzanatot, akkor jegelheti, de 20 percnél tovább ne tegye. 20 perc jegelés után várjon legalább 2-3 órát az újabb jegelésig.

Ha a fenti néhány ötletet megfogadja és betartja a gyógyulási idő napokkal rövidülhet, és (megközelítőleg egy héttel) a műtét után már ismét teljes életet élhet kompromisszumok nélkül.

Ismerje meg a lehetőségeit kattintson:

A bejegyzés trackback címe:

https://h-dent.blog.hu/api/trackback/id/tr216447346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása